Catering

Z jakiego powodu catering i dieta pudełkowa staje się tak popularna?
Kiedy w latach dwudziestych ubiegłego wieku J.Willard Marriott uruchomił swój osobisty sklepik z kawusią i gorącymi sandwiczami, nawet nie myślał o tym, iż jest to zalążek cateringu, jaki pozwoli mu na uformowanie w przyszłości jednej z najodpowiedniej kwitnących na świecie sieci hotelowych. Projekt na catering powstał z obserwacji, że jego konsumenci spiesząc się, w znacznej większości zabierają kupione kanapki ze sobą. Okazało się, że kanapki ‘na wynos’ zezwoliły mu się w krótkim czasie na tyle inkrustować, że swoją ofertę rozszerzył na linie lotnicze, w jakich serwowano pasażerom zakąski w czasie lotu.

Stąd dziś, większość linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie powstały tysiące korporacji cateringowych, które obsługiwały kontrahentów w miejscach i sytuacjach, zgodnie z życzeniem. Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie korporacji, lecz coraz to więcej osób prywatnych korzysta we własnych domach z cateringowych ofert – catering Kraków.

Wystawne, familijne przyjęcia aranżowane są nie jedynie w restauracjach, ale w prywatnych posiadłościach, sadach, w plenerze. Wszystko rozpoczyna się od spotkania z kontrahentem i ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Wybitnie istotny jest typ imprezy, bowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, uroczystości weselne, urodziny, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, uroczystość biesiadna, odświętny bankiet, czy uroczystość przy szwedzkim stole. Jest kompletna masa czynników, które określają przebieg i konwencję imprezy, nieodzowne jest w związku z tym dopracowanie oraz przedyskutowanie wszystkich detali przedsięwzięcia gastronomicznego.

Toteż catering jest usługą żywieniową, wobec tego musi być przygotowany i przeprowadzony na najwyższym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń oraz jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Nowoczesny catering to także dobór słusznej oprawy, dekoracji do charakteru oraz miejsca imprezy. Słuszna aranżacja miejsca, dobór potraw, estetyka, sposób serwowania, słuszna ilość obsługi, to newralgiczne dla cateringu sprawy. By klienci byli zadowoleni, wszystko ma obowiązek przebiegać sprawnie, bezbłędnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zwieńczeniu. Jeśli jakaś korporacja cateringowa ogłasza się, że jest w stanie zrobić wszystko, uskutecznić każdą imprezę gastronomiczną, nie za nadzwyczaj wolno w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, iż potrafi zrobić wszystko, to znaczy, iż potrafi nie dużo.

Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, racuchy, ma prawo prowadzić catering, jednakowoż powinien pozostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego menu, bowiem to robi najpoprawniej i ma do tego możliwości. Gigantyczna restauracja hotelowa jest w stanie zagwarantować catering o wiele bardziej wystawny, dla ogromnej ilości osób, ponieważ ma możliwość przygotowania w najwyższym stopniu wymyślnych dań w swojej kuchni. Czy malutki kanapkowy bar zorganizuje catering dla dużej ilości osób, nie mając wystarczającego zaplecza?

Będzie musiał wynająć kuchnię w innym lokalu, czy też zamówić tam najzwyczajniej w świecie potrawy. Catering, to nie jedynie produkcja gastronomiczna. To również porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie i lodówki do przechowywania przygotowanych smaków. To również samochody chłodnie do transportu produkcji i oprzyrządowania na miejsce imprezy. Warto o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, i trzeba sprawić, czym firma dysponuje. W innym przypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie firmie cateringowej – catering wrocław.